O razvoju felinologije u nas

Felinologija u Hrvatskoj ima svoj početak 80tih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme Hrvatska je bila u sklopu SFRJ. Mnogi naši članovi, osnivači današnjeg Saveza, već su tada uzgajali mačke s rodovnikom, koji nažalost nije bio međunarodno priznat. Uzgajivači su bili članovi društva Mali Uzgajivač iz Bjelovara, kluba uzgajivača čistokrvnih mačaka. To društvo, osim uzgojem mačaka, bavilo se uzgojem svih malih životinja. U tadašnjoj SFRJ najnapredniji bili su uzgajivači iz tadašnje Republike Slovenije. Oni su već 1985. osnovali svoj Savez a 1988. primljeni su u Svjetsku felinološku organizaciju (FIFe).

Naši uzgajivači su se učlanili u slovenska društva, kako bi mogli dobiti međunarodno priznate rodovnike, te sudjelovati na međunarodnim ocjenjivačkim izložbama. Bjelovarsko društvo, nažalost organiziralo je samo revijalne izložbe, na kojima nije bilo ocjenjivanja mačaka.

Pomalo se je rodila ideja da se uzgajivači iz bjelovarskog društva osamostale i osnuju felinološko društvo u Zagrebu, koje bi se pridružilo slovenskom Savezu i kao takovo ušlo u FIFe. To je učinjeno 1989. na 1990. godinu. Kako je 1991. došlo do raspada SFRJ i osamostaljivanja država na njenom području, u veljači 1992. osnovan je Savez felinoloških društava Hrvatske (SFDH) čiji su članovi pokrenuli su postupak primanja Hrvatskog felinološkog Saveza u FIFe.

Svi su uvjeti postupno u svim točkama ispunjeni uz izuzetno zalaganje članova zagrebačkog društva te nepristranu pomoć kolega iz Slovenije. 1994. na generalnoj skupštini u Pragu naš Savez primljen je u punopravno članstvo FIFe, pošto je po mišljenju mentora (tadašnji vicepredsjednik FIFe i međunarodni sudac Mark Pohl), a i međunarodnih sudaca koji su sudili na našim izložbama ocijenjen pozitivno. Nova predsjednica Saveza Dr M. Stiplošek predano je radila na daljnjem razvoju felinologije.

Danas naš SFDH broji tri društva, i to su: FD Križevci, FD Split i FD Zagreb. Ima oko 250 aktivnih članova i preko 50 priznatih uzgajivačnica. Od 1997. ima i jednog međunarodnog suca – dipl. ing. Vesnu Rižnar-Rešetić, koja je danas predsjednica SFDH i vođa uzgoja.

Maecenas eu gravida nulla. Maecenas hendrerit pellentesque augue, auctor vehicula tellus tempus eu. Mauris eu iaculis felis, ac elementum nunc. Praesent sed bibendum leo.